The Beatles

The Beatles

Beatles oli brittiläinen rock-yhtye, joka perustettiin vuonna 1960. Beatlesia pidetään yhtenä kaikkien aikojen suosituimmista ja vaikutusvaltaisimmista yhtyeistä. The Beatles kuitenkin hajosi jo vuonna 1970. Tyylilajeina heillä olivat poprock, psykedeelinen rock, merseybeat folkrock ja rock and roll.

The Beatles

Beatlesin jäseniin kuuluivat John Lennon, Paul McCartney, George Harrison ja Ringo Starr. Yhtyeen sävellykset olivat suurin osin John Lennonin ja Paul McCartney jotka toimivat myös yhtyeen solisteina. Yhtyeessä kuultiin ensimäistä kertaa pop ja rock sävähteitä samanaikaisesti. Beatlesin soitin kokoonpanoon vakiintuivat kaksi kitaraa, basso ja rummut. The Beatlesissa ei ollut vakiintunutta keula hahmoa, vaan jokaista jäsentä fanitettiin. Yhtye sävelsi ja sanoitti biisinsä itse ja tämän seurauksena monet muutkin yhtyeet innostuivat tekemään samalla tavalla. Beatlesit olivat myös iso syy siihen, että pop-musiikkia ruvettiin pitämään omana taiteen lajina. The Beatles on yksi eniten kaupallisesti menestyneimmistä yhtyeistä ja heidän äänitteitä on myyty arvioiden mukaan yli miljardi kappaletta. Yhtyeellä on ollut 20 Billboard-yleissinglelistan ykköshittiä, joka on kaikkien aikojen ennätys. Alku aikoina yhtye soitti rock and rollia, kuitenkin ensimmäisten levyjen jälkeen alkoi biiseistä tulla enemmän poptyylisiä ja lauluharmonisia. Ensimmäisillä levyillä oli omia- ja coverbiisejä.

Yhtyeen alku

Bändin alku sijoittuu 1957 vuodelle, jolloin Jonh Lennon ja Paul McCartey alkoivat soittaa yhdessä. Heitä yhdisti yhteinen esikuva Elvis Presley. John Lennon perusti näihin aikoihin The Quarrymen –nimisen skiffle-yhtyyen, johon Paul McCartey liittyi tehtyään vaikutuksen John Lennoniin kitaransoitolla ja musiikkimaullansa. George Harrison liittyi yhtyeeseen vuonna 1958, kun McCartney esitteli hänet Lennonille. Ringo Starriin yhtye tutustui Hampurin kiertueella vuonna 1961. The Quarrymen otti nimekseen The Beatles vuonna 1960. Lennon on kertonut, että nimi The Beatles syntyi, kun heille oli ilmestyi näyssä mies liekehtivässä piiraassa, joka oli sanonut: teidän nimenne on oleva beetles A:lla. Nimi viittaa beatsmusiikkiin, jota yhtye alkuaikoina edusti ja on myös kunnian osoitus saman tyyppisiä nimiä käyttäneille yhtyeille. Yhtye teki alkuun keikkoja Liverpoolissa Jacaranda- ja Casbah klubeilla.

Levytys sopimus

Yhtye sai vuonna 1962 managerikseen Brian Epsteinin, joka hoiti Liverpoolissa musiikki kauppaa. Epstein kiinnostui The Beatlesista, koska hänen hoitamassa musiikkikaupassa kävi paljon pikkutyttöjä kysymässä Beatlesin Hampurin kiertueella levyttämää ”The Bonnie” -singlestä. Jonka jälkeen hän kävi klubilla katsomassa Beatlesejä. Epstein ihastui yhtyeeseen ja rupesi heidän manageriksi. Epstein suunnitteli myös Beatlesejen vaate tyylin, josta heidät tunnetaan eli puvuista. Epstein ryhtyi myös etsimään yhtyeelle levytys sopimusta Lontoosta, jonka seurauksena he saivat sopimuksen EMI-yhtiöstä.

Maailmanlaajuisen Beatlesin alku

Beatles julkaisi vuonna 1964 singlen ”I want to hold your hand”, joka nousi Britannian lisäksi lista ykköseksi myös Yhdysvalloissa. Tämän johdosta yhtye sai kiertueen, jonka ansiosta Beatles nousi Yhdysvalloissa huippusuosioon. Suosiota auttoi myös puolidokumentti A hard day´s night, jossa seurattiin yhtyeen elämää.Vuonna 1965 The Beatlesit alkoivat kokeilemaan monipuolisempaa ja kokeilevampaa tyyliä. ”Yesterday” ja ”Norwegian Wood” olivat ensimmäisiä uuden kokeilun kappaleet. Myös sanoitukset rupesivat muuttumaan syvällisimmiksi.

Beatlesien hajoaminen

The Beatles esiintyi viimeisen kerran ilmaisella keikalla levy-yhtiö Applen katolla. Tämän jälkeen yhtye ei enää esiintynyt livenä.

Beatlesien hajoaminen

Vuonna 1970 McCartney ilmoitti haastattelussa Beatlesien lopettavan. Yhtyeen lopettamisen syistä ollaan montaa mieltä, mutta suurin syy lienee yhtyeen managerin Brian Epsteinin kuolema vuonna 1967. Kuoleman jälkeen yhtye oli kadottanut suuntansa. Myös Lennonin katsotaan menettäneen johtajan rooli, liiallisien huumekokeilujen myötä. Eroamisen jälkeen The Beatles julkaisi vielä yhden albumin ”Let it be” joka oli huippu suosittu ja nousi lista ykköseksi monessa maassa.

Silja

Kommentointi on suljettu.