Suomen kuuluisat rock-ryhmät

Suomen kuuluisat rock-ryhmät

Rock-musiikki on  syntynyt Amerikassa 1950-luvulla. Suomi eli tuolloin vielä tanssilavakulttuuria. Tuohon aikaan Suomessa suosittiin tangoa ja iskelmää ja rock-musiikin ajateltiin olevan vain ohimenevä vaihe.

Suomen kuuluisat rock-ryhmät

Ensimmäiset suomalaiset rocklaulut olivat usein ulkomaisista hiteistä tehtyjä käännöksiä. Suomeen rock rantautui 1950-luvulta alkaen. Tunnetuimpia rock htyeitä oli tuohon aikaan Leevi and the Leavings, Dingo, Popeda, Yö, Eppu Normaali ja Juice Leskinen. Osa näistä yhtyeistä sanoitti omat laulunsa, kuten Dingo ja Eppu Normaali. Leevi And the Leavingsin musiikki on suomirockia, iskelmämusiikin ja rock:n yhdistelmä.
Alkuun tämä tyyli pidettiin tarkoituksella, koska haluttiin halveksua hiukan tätä uutta rock’n roll tyyliä. Dingo taas eli kulta-aikaansa vuosina 1984-1986. Dingon tunnetuin kappale on ”Levoton Tuhkimo”. Vaikutteita tämä ryhmä haki Hanoi Rock:lta ja se näkyi bändin vaatetuksessa sekä meikin käytössä. Dingon musiikki oli punk-rock tyyppistä, ja hyvin kapinoivaa musiikkia. Dingo on toiminut esikuvana monelle artistille ja bändeille. Popeda on perustettu vuonna 1977. Bändin kokoonpano on muuttunut vuosien varrella useampaan kertaan. Popeda on julkaissut yli 20 levyä. Lopullisen läpimurron tämä yhtye teki vuonna 1983. Yhtye kiertää keikoilla tänäkin päivänä ja suuren osan laulun sanoituksista ja sovituksista tekee bändin jäsenet.

Suomalainen rock ei saavuttanut heti ulkomaanmarkkinoita, vaan sitä odotettiin jopa 1980-luvulle saakka. Hurriganes oli ensimmäisiä rock-yhtyeitä, joka yritti ulkomaan markkinoille läpimurtoa. Ensimmäinen suomalainen yhtye, joka sijoittui Yhdysvalloissa radiosoittolistalle oli Havana Black. 2000-luvulla tilanne oli toinen. Suurta suosiota ja menestystä ulkomailla saivat mm. Night wish, The Rasmus, sekä Him. Him möi Yhdysvalloissa yhdellä levyllään kultaa. Rock-musiikki tuli suomalaisille tutuksi radion kautta ensimmäisiä kertoja vuonna 1970-luvun lopulla. Maanantai-iltapäivisin esitettiin radiossa radio-ohjelma, jonka nimi oli härmärock. Tämä ohjelma oli radiossa vuosina 1970-1980-luvulla. Uusimmat singlet tuotiin julkisuuteen tämän ohjelman kautta. Nykyisin rock aiheista musiikkia soittaa radiossa kokonaan oma radio kanava, nimeltään Radio Rock. Brittiläinen rock-lehti on listannut kaikkien aikojen parhaimmat suomalaiset rock-bändit. Listan kärjessä on Apocalyptica, joka soittaa klassista metalliin vivahtavaa rock-musiikkia.
Nightwish on listan kärjessä myös. Lordi-yhtye tuli tutuiksi euroviisuissa koko maailmalle voiton myötä vuonna 2006. Erilaista rockia ja loistavaa lavashow’ta näytettiin televisioissa ympäri maailmaa.

Hard Rock

Raskaampaan rock musiikkiin kuuluva hard rock on yhdistelmä bluesista ja garage rock:sta. Tyyliltään se on kevyempää, kuin metallimusiikki, mutta paljon samankaltaista. Hard rockin sanoitukset käsittelevät yleensä aiheina moottoripyörät, seksi ja kitara. Se on myös sanoitukseltaan raskaampaa, kuin rock.Tunnetuin hard rock tulkitsija suomalaisista onkin varmasti Hanoi Rocks, Peer Gunt, sekä O.S.S.Y. Suomessa järjestetään rock-musiikin ystäville festivaaleja kesäisin ja tunnetuin näistä on Rockfest sekä Tuska.

Hard Rock

TV ja suomalainen rock

Suomessa on monenlaista tv-ohjelmaa, jossa soitetaan rock-musiikkia. Ennen 50-lukua, rock jo soi radiossa vaikka suosituimmat tyylit olivat Suomessa siihen aikaan iskelmä ja jazz. 1959 vihdoinkin syntyi suomalainen rock-tähti. Kaj Järnström voitti rock-laulukilpailun ja hänet kruunattiin Rock-Jerryksi. Ohjelmaa isännöi Onni Gideon. Hänen esiintymisensä oli erilainen, täynnä energiaa ja sellaista ”poweria”, mitä ei Suomessa ennen olla nähty. Hän myös teki muutaman balladin, vaikka ne eivät olleet hänen suositumpia kappaleita. Toinen mainitsemisenarvoinen rock-tähti joka sai suosionsa televisiosta on Olavi Virta. Hän tuotti rockvalsseja ja tämä oli täysin uutta fusiotyyppistä rockmusiikkia. Virta sekoitti rock-tyylin iskelmään, joten se upposi myös sellaisille jotka ei rockista suoranaisesti tykännyt vaan nimeomaan fanitti iskelmää.

Silja

Kommentointi on suljettu.