Suomalaisten artistien maailmanvalloitus

Suomalaisten artistien maailmanvalloitus

Aina muutaman vuoden välein kotisuomestaponnistaa bändi, jolla median mukaan on potentiaalia laajempaan maailmanvalloitukseen. Maailmalla jonkin verran menestyneiden Suomalaisten bändien jaartistien genret ovat vaihdelleet kovasti, mutta ennakko vaatimuksena onenglannin kielellä esiintyminen.

Maailman valloituksella yleensä tarkoitetaanYhdysvaltojen markkinoiden valloitusta, mutta on hyvä pitää mielessä että myöslähempää löytyy markkina-alueita, joiden valloitus kerryttää keikka kokemusta,ja fanikuntaa. Ensimmäinen Suomalainen yhtye joka menestyi ulkomailla, oli70-luvulla Ruotsissa paljon keikkaa tehnyt Hurriganes, joka myös pääsi maanalbumilistoille Hot Wheels levyllään. Hurriganesin jalanjäljissäkansainvälisille markkinoille hankkiutui seuraavaksi glam rock yhtye HanoiRocks 80-luvulla. Yhtyeen kulttimaine on edelleen kova Amerikkaa ja Japaniamyöten. Hanoi Rocksin maailmanvalloitus päättyi surullisesti Englantilaisenrumpalin Razzlen kuolemaan Yhdysvalloissa, MötleyCrüen laulaja Vince Neilin kännissä ajamisen seurauksena.

90-luvulta nykypäivään

90- ja 2000-luvuilla Suomalaisen musiikinmarkkinointi otti tuulta siipiensä alle, ja useat metallimusiikkia soittavatyhtyeet tekivät kiertueita maailmanlaajuisesti. Menestyneiden bändien kärjessävaelsivat HIM, Nightwish, Children of Bodom, ja Stratovarius. Keikkojen lisäksiyhtyeiden levyn myynti ulkomailla kohosi huippuunsa genre yleisön keskuudessa.Erikoisuutena maailmalle myytiin myös Apocalyptica yhtyettä, jossa klassisestikoulutetut hevi äijät soittivat neljän sellon voimin Metallican -yhtyeenkappaleita. Hevimetalli ja metallibändien lisäksi maailmallealettiin viemään Ruotsalaisen musiikin menestyksen innoittamana myös poptyyppisiä artisteja. Sekä Rasmus että Boomfunk MCs saivat myytyä pienen määränlevyjä, ja hitti kappaleensa ulkomaalaisten radioiden soittolistoille.  Kaupallisten yhtyeiden lisäksi useatindie-tyyppiset bändit tekevät kovasti keikkaa keski-euroopassa. Heidänmyyntinsä eivät välttämättä ole päätä huimaavia, mutta yleisöt saapuvatkeikoille, ja ostavat uudet levyt niiden ilmestyessä. Näitä bändejä jaartisteja markkinoidaan usein erikoislaatuisen ja eksoottisuuden nimissä, ja nekeräävät uskollisia yleisöjä kultti maineidensa vuoksi.  Euroopassa ovat keikkailleet esimerkiksi tällähetkellä musiikillista taukoa pitävä 22-Pistepirkko, pitkän linjan artisti M.A.Numminen, sekä Joensuulainen humoristinen humppa kokoonpano Eläkeläiset. MyösApulanta rock yhtyeen on tiedetty keikkailevan Ison-Britannian undergroundklubeilla ja pubeissa. Myös Suomenkielellä kansanmusiikkia soittanut Värttinäsai 2000-luvun alussa mainetta Euroopan laajuisesti. Vuonna 2003 yhtye sävelsimyös musiikin Lontoossa esitettyyn Taru sormusten herrasta -musikaaliin.

Maailmanvalloituksesta puhuttaessa ei tulemyöskään unohtaa Suomalaista elektronista- ja klassista musiikkia. Elektronisenmusiikin saralla menestyneitä Euroopan ja Yhdysvaltojen lavoilla ovat olleetDarude, Jimi Tenor, Giant Robot, ja DJ Orkidea. Suomessa toimii myös Euroopan suurinmusiikkikoulutukseen erikoistunut korkeakoulu Sibelius-Akatemia.Kansainvälisesti korkeatasoisesta musiikinkoulutuksesta johtuen Suomenklassisen musiikin vientituotteet ovat olleet kovia vuosikaudet. Jean Sibeliustaarvostetaan yhtenä maailman säveltäjä mestareista. Kapellimestarit SakariOramo, Jukka-Pekka Saraste, ja Esa-Pekka Salonen ovat kysyttyjä ympärimaailman. Sakari Oramo johtaa tällä hetkellä sekä Englantilaista BBC kanavansinfoniaorkesteria, että Tukholman kuninkaallista filharmoniaa.  Esa-Pekka Salonen teki pitkän uran LosAngelesin filharmonisen orkesterin taiteellisena johtajana, ja johtaa nykyäänLontoon filharmoniaa, ja J-P Saraste kiertää aasian maita erinäistenorkestereiden kanssa. Laulajista huipulle ovat päässeet esimerkiksi KaritaMattila ja Soile Isokoski.

Tulevaisuuden tuulet

Internetin valtakauden, ja musiikin siirtyessäCD-levyiltä ladattavaan muotoon, artistien levitys maailmalle on muuttunutruohonjuuritasolla pienikustanteisemmaksi hommaksi. Artistit voivat myös tehdäitsenäisesti töitä markkinointinsa eteen Instagramin, Youtuben ja muidensosiaalisten medioiden kanavien kautta.

Tulevaisuuden tuulet

Vaikka suuren myynnin saavuttamiseen tarvitaan kunnon markkinointikoneisto, keikka budjetit, ja PR-laitteisto, musiikin liikuttaminen laajemmille yleisöille on tänä päivänä huomattavasti helpompaa kuin se oli kymmenenvuotta sitten. Myös erinäköiset kansainväliset talent kilpailut voivat toimia ponnahduslautana tulevaisuuden Suomalais tähdille. Laulaja Saara Aalto sai julkisuutta Englannissa tultuaan toiseksi vuoden 2016 X-Factor kilpailussa.

Silja

Kommentointi on suljettu.