Roxette yhtyeestä

Roxette yhtyeestä

Roxette yhtyeestä

Ruotsalainen Roxette yhtye tunnetaan lukuisista hiteistään ja se oli yksi 1990-luvun suosituimpia yhtyeitä maailmassa. Jokainen meistä tuntee varmasti jonkun Roxeten hiteistä, sillä ne ovat soineet radioissa paljon ja niitä soitetaan edelleen. Yhtye keikkaili aina vuoteen 2016 asti, jolloin se virallisesti ilmoitti livekeikkailunsa olevan ohi. Roxette jäi kuitenkin elämään miljoonien ihmisten levyhyllyihin ja muistoihin.

Roxeten matka maailmanmaineeseen

Roxetten pääjäsenet ovat ruotsalaiset Per Gessle ja Marie Fredriksson. He kumpikin olivat olleet musiikin kanssa tekemisissä jo pitkään ennen tapaamistaan 1970-luvun loppupuolella. Fredriksson oli hyvä laulaja ja oli laulanut monissa eri kokoonpanoissa. Gessle sen sijaan soitti suositussa ruotsalaisessa yhtyeessä kitaraa. Kun Fredriksson julkaisi ensimmäisen soololevynsä vuonna 1984, oli Gessle kirjoittanut yhden hänen kappaleistaan.

Kaksikko lyöttäytyi yhteen ja perustivat yhtyeen Roxette. Roxette nimi oli yhdysvaltalaisen levy-yhtiön idea, jonka yhtyeen jäsenet hyväksyivät. Alkuperäinen yhtye kuitenkin hajosi melko pian, mutta Fredriksson ja Gessle jatkoivat sitä duona. Tämä kannatti, sillä tästä alkoi yhtyeen menestystarina. Kun single Neverending Love julkaistiin Ruotsissa, tuli siitä pian todellinen hitti.

Mielenkiintoista oli se, että ensimmäisiä albumeita ei koskaan julkaistu Yhdysvalloissa. Vuoden 1988 Look Sharp!-albumi keräsi paljon kiinnostusta, mutta se ei päässyt Yhdysvaltojen soittolistoille ennen kuin Ruotsissa ollut yhdysvaltalainen vaihto-oppilas toi levyn mukanaan Ruotsista. Hänen onnistui saamaan paikallinen radioasema soittamaan hittiä The Look ja näin Roxeten musiikki levisi myös valtameren toiselle puolelle.

Hauskaa tässä oli myös se, että myöhemmin The Look ja It Must Have Been Love, jotka olivat levyn parhaimpia hittejä, nousivat kumpikin Yhdysvaltain singlelistan kärjille ja itse albumi myi loppuen lopuksi platinaa. Tämän jälkeen julkaistu Joyride myi niin ikään platinaa ja Roxeten menestys Yhdysvalloissa oli taattu. Samaan aikaan se jatkoi menestystään myös muualla maailmassa ja erityisesti Euroopassa.

Roxeten matka maailmanmaineeseen
Roxeten matka maailmanmaineeseen

Menestys jatkuu

Kuten jokainen kuuluisa yhtye maailmassa, myös Roxette koki vastoinkäymisiä ja ongelmia matkallaan. Perustajajäsenet Fredriksson ja Gessle lähtivät hetkellisesti jopa täysin omille teilleen 2000-luvun taitteessa, mutta palasivat pian taas yhteen tekemään musiikkia. Täysin 90-luvun alkupuolen kaltaista menestystä he eivät kuitenkaan enää kokeneet ja kriitikotkin tyrmäsivät yhtyeen myöhemmin julkaistut albumit.

Se ei kuitenkaan estänyt yhtyettä tekemästä livekeikkoja ja Roxette onkin yksi kaikkien aikojen parhaimmista liveyhtyeistä. Sen live-esiintymiset olivat täynnä tunnelmaa ja parhaimpia hittejä, jotka saivat yleisön tanssimaan ja nauttimaan. Fanit ihastuivat jäsenten maanläheisyyteen, sillä he eivät sopineet lainkaan tavalliseen maailmantähtien muottiin, vaan elivät mieluummin omaa hiljaiseloaan. Tämän kertoo sekin, että sen suurempia skandaaleita ei Roxeten osalta ole koskaan kuultu.

Vuonne 2002 Fredrikssonilta löydettiin aivokasvain ja se vei laulajattaren pois kuvioista melko pitkäksi aikaa. Tällä välillä Gessle työskenteli omien musiikkiprojektiensa parissa. Pari kuitenkin lyöttäytyi takaisin yhteen vuonna 2009 ja jatkoi Roxeten kanssa musiikin tekemistä. Uusia levyjäkin julkaistiin ja maailmankiertueet olivat lähes aina loppuunmyytyjä. Roxette vieraili viimeisen kerran Suomessa vuonna 2014.

Yhtye lopetti keikkailun vuonna 2016, sillä lääkäri ei suositellut sitä enää Fredrikssonille. Hän oli pitkään kamppaillut aivokasvaimen kanssa ja vuonna 2019 joulukuussa hän menehtyi syövän seurauksena. Se oli suuri menetys musiikkimaailmalle ja Fredriksson jää aina elämään muistoissamme yhtenä maailman lahjakkaimmista laulajista.

Roxette teki aivan uskomattoman uran. He ehtivät luoda albumeita ja esiintyä ympäri maailmaa jopa 30 vuoden ajan. Heidät palkittiin lukuisille musiikkialan arvostetuilla palkinnoilla ja tunnustuksilla. Roxette tulee aina jäämään historiankirjoihin yhtenä suurimmista pohjoismaisista legendoista.

Silja

Kommentointi on suljettu.