Rockmusiikkia ympäri maailmaa

Rockmusiikkia ympäri maailmaa

Rockmusiikki on yksiä tunnetumpia ja suosituimpia musiikki tyylejä ympäri maailmaa. Sitä kuunnellaan maailman jokaisella mantereella erilaisissa muodoissa.

Rockmusiikin tyyli ja muoto vaihteleekin alalajien mukaan huomattavasti. Alalajeja onkin noin kolmekymmentä erilaista, joihin kuuluu niin rock and roll, goottirock, punk, indie rock, pop-rock, suomirock, psykedeelinen rock ja monta muuta eri alalajia, jotka ovat saaneet alkunsa rockmusiikista. Alun perin rock on syntynyt 1950 –luvulla populaarimusiikiksi, jolla saatettiin jopa ottaa kantaa yhteiskunnallisiin asioihin. Tarkoituksena oli myös saada musiikki kuulostamaan hieman enemmän kapinalliselta ja erikoiselta. Rockmusiikkia soitetaankin aina bändeissä, joissa keskeisimmät soittimet ovat rummut, sähköbasso ja sähkökitara, sekä osassa bändeissä myös koskettimet. Sähkökitara onkin rockmusiikin tärkein osa, sillä se usein määrittää kappaleiden melodian. Usein kitaralla on myös kappaleissa omia soolo-osuuksia, jolloin kitaristi pääsee näyttämään omat taitonsa. Rock-bändeissä kitaristit ovatkin usein laulajan kanssa yhtä kuuluisia. Rockmusiikki on lyhenne alkuperäisestä rock and rollista, joka onkin rockmusiikin ensimmäinen ja alkuperäinen suuntaus ja tyylilaji. Alkunsa rockmusiikki on taas saanut kantrimusiikista, rhythm and bluesista.

Kuten aiemmin mainittiinkin, niin rockmusiikki koostuu aina bändeistä, joihin kuuluu rumpali, laulaja, kitaristit, basisti ja joissakin tapauksissa koskettimien soittaja. Koskettimien soittaja on usein hyvin keskeisessä roolissa kun puhutaan goottirockista tai vastaavista rockin alalajeista. Bändien kokoonpano saattaa kuitenkin vaihdella huomattavasti ja osa bändeistä on jopa korvannut kitaristin koskettimien soittajalla. Tämä on kuitenkin todella harvinaista ja usein kokoonpano on kuitenkin edelleenkin pysynyt perinteisenä, usein kuitenkin pienien lisäyksien kera. Usein nimittäin rock-bändeistä on pyritty tekemään hieman erilaisia, jotta päästäisiin erottumaan miljoonien muiden rock-bändien joukosta. Tällöin soittimiksi onkin usein lisätty esimerkiksi congarumpuja, marakasseja, tamburiini, putkikelloja, pyykkilauta, viulu, huilu, saksofonia, tenorisaksofonia, pasuuna tai trumpetti. Näillä soittimilla usein haetaankin rockmusiikkiin enemmän rytmiä ja muista erottuvia sointuja. Nykyään saksofoni onkin hyvin suosittu soitin eri rock-bändeissä. Viululla saadaan myös tuotua musiikkiin hieman dramaattisuuden tuntua, jota haetaankin erityisesti goottimaisissa alalajeissa. Kuitenkin tärkeintä on saada rockmusiikkiin tarpeeksi tempoa ja sointuvaihdoksia, jotka erottavat rockmusiikin muista musiikkityyleistä. Sanoitukset taas usein käsittelevät rakkaussuhteita, yhteiskunnallisia muutoksia ja usein sanoituksissa myös uhmataan edellistä sukupolvea ja heidän mieltymyksiään.

Rockmusiikin historia

Rockmusiikki on kehittynyt usean eri musiikkityylin sekoituksesta ja uusien soittimien luonnista. Esimerkiksi sähkökitara luotiin samaan aikaan rockmusiikin kanssa. Suurimpina vaikuttajina rockmusiikkiin on kuitenkin ollut blues ja kantrimusiikki, joiden rotujen välisen eron rockmusiikki on purkanut. Ensimmäisen rock –levyn loikin Jackie Brenston, jonka jälkeen musiikkityyli pääsi tunnetuksi radion avulla. Alan Freed loikin rockmusiikille sen rock and roll –nimityksen, jota ruvettiinkin tämän jälkeen käyttämään yleisesti kyseisestä musiikista. Musiikkityyli rupesikin vetoamaan kapinallisempaan nuorisoväestöön, sen rytmikkyyden ja sanoituksien takia, jotka käsittelivätkin usein yhteiskunnallisia asioita teinien näkökulmasta.

Kuitenkin 1960 –luvulla rockmusiikki rupesi menettämään hieman kapinallista shokkivaikutustaan, jolloin mukaan tuli myös hieman tavallisempiakin esiintyjiä. Tällöin musiikista tuli myös enemmän instrumentaalinen, jolloin pääpaino laulajasta siirtyi soittimille. Tämä muutos myös teki kitarasta rockmusiikin keskeisimmän osan, jolloin myös särjetty sähkökitaran soundi tuli keskimmäisimmäksi osaksi rockmusiikkia. Musiikkityyli rupesi myös vaikuttamaan todella voimakkaasti yhteiskunnallisesti ja siitä tuli keskeinen osa muotia, elokuvia, taidetta ja kirjallisuutta. Näin ollen rockmusiikista tuli keskeinen osa kaikkia taiteiden muotoja. Popmusiikista rockmusiikin kuitenkin lopulta erotti se, että rockmuusikot tekivät itse alusta loppuun omat musiikkinsa. Tämän jälkeen myös ruvettiin tekemään kokonaisia albumeita, pelkkien singlejen sijaan. Albumeiden kannet olivat myös erittäin tärkeässä osassa albumeiden luonteja.

Silja

Kommentointi on suljettu.