Rockmusiikin synty

Rockmusiikin synty

Rockmusiikillakäsitetään suhteellisen laaja määrä suosittua musiikkia, jonka juuret ovat50-luvulla kehittyneessä rock n roll -tyylilajissa.

Rock n rollin juuret ovat Isossa-Britanniassa jaYhdysvalloista, josta se levisi nuorisokulttuurin mukana ympäri maailman. Rockn roll musiikki puolestaan nojasi vakaasti afrikkalais-amerikkalaisen bluesmusiikin, ja periamerikkalaisen country musiikin perinteisiin.  Rockin peruspilareina tunnetaan sähkökitarankäyttö sävellyksissä, ja usein maskuliiniset artistit. Kitaran lisäksirockbändin perinteisiä soittimia ovat basso kitara, ja rummut. Bändinlaulajasta usein muodostuu heidän näkyvin tunnus merkkinsä. Useat yhtyeet ovatkäyttäneet kappaleissan myös Hammond urkuja ja syntetisaattoria.

Pop- ja rockmusiikinerot

Rock musiikki nähdään usein vastapainonapopmusiikille, mutta todellisuudessa näillä kahdella on enemmän yhteistä kuineroja. Molempiern tyylisuuntien juuret ovat samoissa artisteissa, ja nykyajanrockbändit ovat usein samalla tavalla valmistettuja, ja markkinoituja, kuinpopyhtyeet. Markkinoinnin kannalta suurimpana erona on minkä tyyppinenkäyttäytyminen on artisteille hyväksyttävää yleisön silmissä. Siinä missä huumeja alkoholi skandaali saattaa tuhota nuoren pop tähtösen uran alkuunsa,rocktähden ollessa kyseessä pienet skandaalit vain pönkittävät hänen uraansa.

Siinä missä popmusiikki keskittyi yksittäisiinkappaleisiin jotka vetivät puoleensa suuria yleisöjä, rock nähtiin useintaiteellisempana suuntauksena, jossa artistit kehittivät koko levyn tietynteeman ympärille, ja musiikin syvälliset vaikutteet otettiin huomioon.

Rockmusiikin aikakaudetja vaikutteet

 Vaikka rock musiikki käsitetään yleisestimaskuliiniseksi, 70-luvulla julkisuuteen alkoi nousta useita yhtyeitä joidenjohtotähtenä toimi viehättävä ja karismaattinen naislaulaja. 80- ja 90-lukujenaikana täysin naisista muodostuneet rock bändit yleistyivät, ja sukupuoltentasa-arvo sai jalansijan myös rock maailmassa.Rockin historian aikana sen ympärille on noussutuseita alalajeja, kuten glam rock, psykedeelinen rock, punk rock, jahevimetalli. Rockmusiikin lyriikat pyörivät popmusiikin tapaan rakkauden jaihmissuhteiden ympärillä, mutta useat rock bändit ovat julkaisseet myösyhteiskunnallisia asioita käsitteleviä levytyksiä. Hallitsevaa luokkaa vastaankapinointi on rockbändeille tyypillistä toimintaa.  1970-luvun glam rock artistit, kuten DavidBowie, vaikuttivat huomattavasti yleiseen kansainväliseen kulttuuri- jataidemaailmaan. Musiikin lisäksi he loivat itselleen yhden tai useamman persoonan,ja näiden käyttämät vaatteet eleet, ja muut tunnistettavat elementit nousivatlopulta myös yleiseen käyttöön. 70-luvun lopulla ja 80-luvun alussa pinnallenousi useita new wave ja new romantic-yhtyeitä, joiden taustamusiikki oli lähinnä elektronista. David Bowiejatkoi pitkää uraansa, ja hänen rinnalle festivaaleilla ja MTV:llä nousivatSpandau Ballet, Ultravox ja Duran Duran.

Rockmusiikin aikakaudetja vaikutteet

 80-luvun alku näki alternatiivisten rock bändiennousukauden. Musiikillisesti vaikutusvaltaiset yhtyeet kuten Jane’s Addiction,R.E.M. The Cure, ja The Smiths nousivat suuren yleisön tietoisuuteen Atlantinmolemmin puolin. Alt rock yhtyeet palasivat musiikissaan tyylin alkuaikojenkitara pitoisuuteen, vastalauseena new wave musiikin synteettisillesävellyksille. 80-luvun puolivälissä, ja 90-luvun alussa vaikuttavaksirockmusiikin suunnaksi nousi grunge rock, jonka tunnettuja nimiä ovat muunmuassa Seatlesta kotoisin olevat Soudgarden ja Nirvana. Britanniasta maailmallelevisi maan vastaus grungelle, britpop, joka oli tyylillisesti ja ideologisestilähempänä rock musiikkia kuin poppia.Rockmusiikki on tuottanut maailmanlaajuisestiuseita nuorisoliikkeitä, sillä musiikki fanit usein alkavat pukeutua, jakäyttäytyä ihailemiensa bändien tapaan. Näille ryhmille saattaa kehittyä ajankuluessa myös ideologisia piirteitä, ja lopulta ne jakautuvat useammiksialakulttuureiksi, jatkaen nuorisokulttuurin luontaista kehityskaarta. Rockkulttuuriin usein yhdistetään myös artistien ja fanien seksuaalisesti hillitönkäyttäytyminen, sekä alkoholin, ja huumeiden liikakäyttö. Tämä ei kuitenkaanpidä yleisesti paikkaansa tänä päivänä, sillä useat alalle pyrkivätrockmuusikot ottavat roolinsa ammatillisena, ennemmin kuin elämäntapa valintana.

Silja

Kommentointi on suljettu.