Queen

Queen

Queen on Englannissa1970-luvulla syntynsä saanut rockbändi, joka yhdisti musiikissaan rockin erityylejä, ja usein kauniin humoristisia sanoituksia.

Yhtyeen keulahahmona toimi Farrokh Bulsara, jokatunnettiin taiteellisen uransa aikana nimellä Freddie Mercury.  Orkesterin muut jäsenet olivat kitaristiBrian May, rumpali Roger Taylor, ja bassokitaristi John Deacon.Yhtyeen esikoisalbumi Queen julkaistiin 1973, jakansainvälinen menestys saapui A Night in the opera albumin myötä 1975. Albumisisälsi Queenin suurelle yleisölle tunnetuimman kappaleen Bohemian Rhapsody,joka pysyi Englannin single listan ykkössijalla yhdeksän viikkoa. Bohemianrhapsodya seurasi useita maailmanlaajuisia hittejä, kuten We will rock you, Weare the champions ja Another one bites the dust. On arvioitu että Queeninlevyjä on myyty 150 miljoonan ja 300 miljoonan välillä, suuri vaihtelu johtuutavasta jolla esimerkiksi iTunes kaupasta ladattavat albumit, jayksittäiskappaleet lasketaan summaan mukaan. Tämä tekee yhtyeestä yhdenmaailmanhistorian myydyimmistä artisteista.

Kuningattaren synty

Queen sai alkunsa kitaristi Brian Maynopiskellessa Lontoolaisessa Imperial Collegessa. May laittoi bändin pystyynyhdessä opiskelu toverinsa Tim Staffellin kanssa. Rumpali Rogert Tayloropiskeli samassa laitoksessa hammaslääketiedettä, ja liittyi yhtyeeseennähtyään ilmoituksen vapaasta paikasta yliopiston ilmoitustaululla. Yhtyeenalkuperäinen nimi oli Smile, ja se veti fanina puoleensa nuoren FarrokhBulsaran. Tim Staffell jätti yhtyeen 1970, mikä avasi oven nuorelleFarrokhille. Hän muutti nimensä Freddie Mercuryksi, ja suostutteli bändin muutjäsenet vaihtamaan Smilen Queeniksi. John Deacon liittyi yhtyeeseen 1971viimeisenä vakituisena jäsenenä, ja kokoonpanon ensimmäinen lavaesiintyminentapahtui Surrey Collegen lavalla heinäkuun toinen päivä 1971.  Eklektisen musiikki tyylittelynsä lisäksi Queentunnetaan Freddie Mercuryn magneettimaisesta lava karismasta, ja hänenvaikuttavista esiintymis asuistaan.Yksi Queenin tunnetuimmista live keikoistaoli 1975 Lontoon Hyde Parkissa Virgin lentoyhtiön omistajan RichardBransonin toimesta järjestetty konsertti. Paikan päällä esiintymistätodisti ennätysmäinen 150 000 fania, ja se televisioitiin maailmanlaajuisesti.  Uransa aikana Queenin perinteinen kokoonpanoehti moneen mukaan. He sävelsivät ja esittivät Flash Gordon elokuvansoundtrackin, ja tekivät kollaboraatiota useiden huippuartistien kanssa.Legendan mukaan oli popin kuninkaan Michael Jacksonin ansiota että kappaleAnother one bites the dust julkaistiin singlenä. Queen oli yksi alkuperäisenLive Aid hyväntekeväisyyskonsertin super tähdistä, maailmanlaajuisesti livenälähetetty konsertti keräsi ennätyksellisen 1.9 miljoonan katsojan televisioyleisön.

Kuningattaren synty

 Queenin alkuperäisen kokoonpanon ura päättyiFreddie Mercuryn kuollessa AIDSin aiheuttamiin komplikaatioihin 1991. Huhutlaulajan sairaudesta alkoivat kiertämään 1988, jolloin hän esiintyijulkisuudessa laihtuneena ja kalpeana. Freddie kuitenkin kielsi juorutkuolemaansa saakka.Queenin viimeinen albumi Inniuendo julkaistiin1991, ja se sisälsi enteellisen The Show Must Go On -kappaleen. Freddie olikappaleen äänityksen aikaan vakavasti sairas, ja vain juuri ja juurikykeneväinen liikkumaan omin avuin. Freddie Mercury kuoli AIDSin aiheuttamiinkompliklaatioihin 24 Marraskuuta 1991, annettuaan kuolin vuoteeltaan lausunnonedellisenä päivänä, jossa hän tunnusti sairastavansa AIDSia. Muista yhtyeen jäsenistä John Deacon jäieläkkeelle 1997, Brian May ja Roger Taylor ovat tehneet viime vuosina keikkaaQueen yhtyeen nimellä, käyttäen vierailevina laulajina Adam Lambertia ja PaulRogersia. Yhtye on tehnyt maailmanlaajuisia kiertueita molemmillakokoonpanoilla, ja Queen + Paul Rogers esiintyivät Nelson Mandelan 90-vuotissyntymäpäivä konsertissa Lontoon Hyde Parkissa. Yhtyeen vaikutus näkyy myösLontoossa vuodesta 2002 saakka pyörineessä We WIll Rock You musikaalissa, jonkasäveltäjinä toimivat May ja Taylor. Musikaali käyttää yhtyeen musiikkiafurturistisen tarinan kerronnassa. Yhtyeen tarinan kertova biografinen elokuvaBohemian Rhapsody sai ensi-iltansa 2018.


Silja

Kommentointi on suljettu.