Popmusiikin synty

Popmusiikin synty

Nykyaikainen popmusiikki sai alkunsa Englannissaja Yhdysvalloissa 50-luvun puolivälissä. Siinä missä populaarimusiikkikäsitteen piiriin lasketaan suositut nykyaikaiset musiikkityylit, pop musiikkion oma tyylilajinsa. Pop ja rock-musiikki lähtivät eroamaan toisistaan 60-luvunpuolessa välissä, joten niiden varhais juuret ovat samoissa artisteissa, muttanykypäivänä tyylit eroavat toisistaan huomattavasti.

Popmusiikin historia

Temi popmusiikki tuli ensimmäistä kertaa julkiseen tietoisuuteen 1950-luvun Englannissa, jossa sitä käytettiin uusien nuorisomusiikki tyylien, kuten rock n rollin, kuvaamiseen. Ajan myötä termin käyttö keskittyi super suosittujen bändien kuten The Beatlesin, Rolling Stonesin, ja ABBA:n musiikin kuvaamiseen.

1960-luvun puolivälissä termiä popmusiikkialettiin käyttämään tarkoittamaan rockmusiikista eroavasta, kevyemmästämusiikkityylistä. Siinä missä rock artistit pyrkivät olemaan autenttisia javakavasti otettavia muusikoita, popin tekijät olivat huomattavastikaupalisempia, ja helpommin lähestyttäviä laajalle yleisölle. Popmusiikinlähtökohdat eivät olleet taiteellisessa tuotannossa, vaan musiikissa bisneksenmuotona. Popmusiikki ei ollut pikkubändien kellareissa työstämää, vaan levyfirmojen ja PR henkilöiden rakentamaa.

Pop musiikin syntyyn vaikuttivat mikrofoniteknologian kehitys 40-luvulla. Äänenvoimakkuuden koneellinen säätäminen auttoiintiimimmän laulutekniikan kehityksessä, laulajan ei tarvinnut enäänprojektoida ääntään salin toiselle puolelle. Historian myöhemmässä vaiheessamusiikin äänityksessä tapahtuneet muutokset auttoivat artistien levittämistälaajoille yleisöille. Popmuusikoiden statuksen maailman luokan tähtinä, sinetöiviimein 50-luvulla tapahtunut television suosion nousu, ja siitä johtuvayleisön visuaalinen yhteys palvottuihin tähtiin. 80-luku toi tullessaan popmusiikkiin erikoistuneet televisiokanavat, kuten MTV:n, ja sitä myötäpoptähtien tarinoita ja legendaa pöänkittävät musiikkivideot.2000-luvulla pop musiikin, ja muiden populaarimusiikintyylisuuntien rajat ovat lähentyneet toisiaan entisestään. Useat rap ja hiphopartistit levyttävät myös pitkälti popmusiikiksi käsitettäviä kappaleita, jauseat levyyhtiöt rakentavat popmuusikoiden ympärille vaihtoehto imagoja.Popmusiikin supertähtien nousu on jatkunut läpi 90- ja 2000-lukujen, artistitkuten Madonna, MichaelJackson, ja Britney Spears, ovat kukin kulta-aikanaan vetäneet jättistadionit täyteen yleisö. Levyjen myynti, musiikkivideoiden merkitys, jaartistien markkinointi ovat muuttuneet huimasti internetin vallankumouksenmyötä. Maailmanluokan tähtien lisäksi varsinkin Euroopan maissa on kova ajopaikallisten poptähtien markkinoinnille. Paikallisten tähtien maailmanlaajuistamenestystä estää usein kappaleiden esittäminen muulla kuin englannin kielellä.

Popmusiikin tunnusmerkit

 Pop musiikki on monipuolista, ja usein lainaavivahteita monilta muilta musiikin tyyli suunnilta. Musiikki ottaa vaikutteitalainaten, ja silloin tällöin myös törkeästi varastaen, äärimmäisenlaaja-alaisesti rockista jazziin, ja hiphopista klassiseen musiikkiin. Popkappaleen tunnistaa kuitenkin juuri siksi itsekseen useista lajityypillisistäperinteistä. Keski-pituisten kappaleiden rakenne tuppaa olemaan yksinkertainen,ja niiden sisälle on usein ripoteltu kertosäkeitä, melodisia helpostimuistettavia osia, ja helposti laulettavia lyriikoita. Kappaleet ovat useintanssittavia, mutta biitiltään tarpeeksi hitaita, jotta niiden kuuntelu onmiellyttävää myös tanssitilanteen ulkopuolella. Popmusiikin aihealueet ovatusein romanttisia, ja nuorten kuulijoiden on helppo samaistua kappaleidenlyriikoihin. Varhaisin popmusiikki otti vaikutteita muunmuassa sielua koskettavista balladeista, gospel musiikista, tanssimusiikista,ja hip-hopista. 60-luvulla musiikintekijät alkoivat siirtyä yhä haastavampiinkokeiluihin, ja musiikin uranuurtajat, kuten Phil Spector ja Joe Meek, tekivätkokeiluja äänitehosteiden, ja elektronisen musiikin kanssa. Progressiven popmusiikin ja massa tuotettujen levyjen välille alkoi syntyä laajojaeriäväisyyksiä. Progressiivisen popmusiikki tyylin yleistyessä musiikin tekijätsaivat laajempia taiteellisia vapauksia, ja heille annettiin mahdollisuuspäättää omasta imagostaan.

Popmusiikin tunnusmerkit

1970-luvun lopulla popmusiikin pää lajityypistä erosi uusi suuntaus, indiepop. Tämän uuden musiikkityylin tunnusmerkkejä olivat kitara vetoiset yhtyeet, joitka usein julkaisivat ensimmäiset levynsä ilman levytyssopimuksia, ja tätä kautta takasivat itselleen taiteellisen vapauden uran alkuvaiheessa. Internetin ja älypuhelimien synty ovat kasvattanut popmuusikoiden itsenäisyyttä, sillä kappaleiden nauhoittaminen, ja julkaisu Youtubessa on entistä helpompaa.

Silja

Kommentointi on suljettu.