Nirvana

Nirvana

Nirvana

Kun otetaan askel kohti rockin historian synkimpiä ja hurjimpia aikoja tulee varmasti bändi nimeltä Nirvana esille. Nirvanan tarina on yksi melankolisimmista kertomuksista, mitä on ollut rock-historiassamme ja vaikka bändi ei ole ollut toiminnassa melkein 30 vuoteen se koskettaa edelleenkin miljoonia ihmisiä ja varmasti jokainen on edes kerran nähnyt pienen viittauksen jossain mikä liittyy kyseiseen bändiin.

Kurt Cobain ja Nirvanan synty

Kun puhutaan Nirvanasta niin katse kohdistuu aina yhteen henkilöön, Nirvanan perustajaan Kurt Cobainiin, joka ei ole mikään ihme, koska Kurtia voi sanoa grunge-rockin ikoniksi. Grunge-rock on siis sekoitus rockia, punkkia sekä indietä ja sen sanoma on täytetty sekä ahdistuksella että vihamielisyydellä ja Kurtin elämä olikin pelkkästään sitä.

Kurt Cobain on alunperin syntynyt Aberdeenin kaupungissa Washingtonissa ja varhaisvuodet Kurt olikin iloinen ja leikkisä, mutta hermostui erittäin paljon jos jokin asia ei mennyt niinkuin hänen mielestään kuuluisi mennä. Kurt on ollut aina kiinnostunut musiikista ja alkoi laulella jo 4 vuoden iässä ja hän tykkäsi kirjoittaa sanoituksia. Kun Kurt oli yhdeksänvuotias hänen vanhempansa erosivat, mikä rikkoi Kurtin todella syvästi ja Kurt joutui jo nuorena heitteille ja hänen majapaikkansa vaihteli vanhempiensa ja sukulaistensa välillä. Koulussa Kurt tutustui Melvins -yhtyeen laulaja/kitaristin Buzz Osbourneen ja he ystävystyivät. Buzz opasti Kurtin punk ja hardcore -musiikin maailmaan, josta Kurt sai inspiraationsa musiikkiinsa.

Kurt Cobain ja Nirvanan synty

Kun Kurtin opinnot alkoivat tulla päätökseen high schoolissa hän tajusi ettei mitenkään pystyisi valmistumaan nykyisillä opinto-pisteillään ja hän jätti koulun kesken. Kurtin äiti käski tätä töihin tai hän heittäisi hänet pihalle ja parin viikon jälkeen Kurt saikin häädön kotoaan. Kurtin sekava elämäntilanne houkutteli myös kokeilemaan huumeita ja Kurt olikin jo hyvin nuoressa iässä nukkunut sillan alla sekopäissään. Kurt kuitenkin yritti saada jotain aikaiseksi ja perusti Fecal Mattersin, joka oli hänen ensimmäinen yhtyeensä, ja vaikka bändi hajosi heti ensimmäisen vuoden jälkeen niin Fecal Matters sai 16 demoa aikaiseksi. Kurt alkoi työskennellä talonmiehenä lomakeskus Polynesia Resortissa ja samalla sai oman asuntonsa.

Melvinsien treenikämpällä Kurt tutustui Krist Novoseliciin. Koska Kurtilla oli todella vaikeaa löytää muita soittajia siihen aikaan hän oli anellut Kristiä useita kuukausia, mutta vasta muutama vuosi myöhemmin Krist vakuuttui kuullessaan yhden Kurtin demoista ja lähti Kurtin mukaan perustamaan bändiä. Näin he alkoivat työstämään pikkuhiljaa heidän lopullista uraansa.

Alkuvaiheessa kaverukset soittelivat Creedence Clearwater Revivalin biisejä Sellout -nimisenä tribuuttibändinä, mutta bändi kuitenkin hajosi nopeasti. Nirvana nimi syntyi kun Kurt sekosi kaikista uskonnollisista jutuista ja alkoi lukea enemmän Jainalaisuudesta ja Buddhalaisuudesta. Kurt perusteli itse vielä nimeä sillä, että halusi “vapauden kivuista ja kärsimyksistä ja ulkoisesta maailmasta”.

Lopuksi

Bändi kiersi useilla klubeilla ja 1989 Nirvana sa levytyssopimuksen sub pop levy-yhtiön kanssa. Ensimmäiseksi singleksi julkaistiin Love buzz, jonka perään alettiin työstämään ensimmäistä albumia Bleachia, joka julkaistiin samana vuonna. Bändi sai vaikutteitaan Black Sabbathista, Led Zeppelinistä ja AC/DC:stä. Vähitellen Nirvanan suosio alkoi kasvaa ja Nevermindin julkaisemisen jälkeen yhtyeen maine räjähti käsiin. Kurt ei tajunnut suosionsa suuruutta ja ahdistui erittäin paljon, minkä takia hän alkoi käyttämään huumeita jälleen. Viimeiset vuotensa Kurtia revittiin joka suuntaan ja hän tappeli jatkuvasti promoottorien kanssa sekä heitteli kitaroita kesken esitysten ja yritti näin provosoida omaa koskemattomuuttaan. Hän myös tappeli Guns N’ Rosesin yhtyeen laulajan Axl Rosesin kanssa. Nirvana julkaisi vielä In Utero albuminsa, jonka sanoitukset ovat todella synkkiä.

Kurt yritti tappaa itseään useaan otteeseen yliannostuksilla ja joutui moniin vieroituksiin, joista karkaili pois. 5.4.1994 Kurt löydettiin kuolleena ja syyksi epäiltiin itsemurhaa. Kurt oltiin löydetty vasta kolmen päivän jälkeen. Nirvanan tarina kertoo hyvin rankalla tavalla miten maine ja päihteet voi lopulta viedä kaiken ympäriltä ja tänäkin päivänä Nirvanasta tehdään dokumentteja ja jopa elokuvia.

Silja

Kommentointi on suljettu.