Metallica

Metallica

Metalli- ja rockmusiikista puhuttaessa ei voi välttyä kuulemasta Metallican nimeä. Se on saavuttanut käsittämättömän suosion lähes 40 vuotta kestäneellä urallaan.

Sitä kuuntelevat niin nuoret kuin vanhatkin ihmiset, se uppoaa edelleen metallikansaan ja sen levyjä on myyty aivan uskomaton määrä, yli 100 miljoonaa kappaletta. Sen nimi kulkee yhtyeiden kuten Anthrax, Megadeth ja Slayer rinnalla yhtenä menestyneimmistä yhtyeistä kautta aikojen.

Yhtyeen alkuvuodet

Tarina alkaa vuoden 1981 Kalifornian Los Angelesista. Lars Ulrich ja James Hetfield tapasivat toisensa ja alkoivat soittaa yhdessä, Ulrich rumpuja Hetfield kitaraa. He olivat toimiva pari ja päättivät hankkia lisää jäseniä bändiinsä. Bändin kitaristit ja basistit ovat vaihtuneet muutamaan kertaan vuosien aikana, mutta perustajajäsenet ovat aina pysyneet samana. Myös soolokitaristi ja taustalaulaja Kirk Hammett on ollut yhtyeessä vuodesta 1983 lähtien. Robert Trujilo on yhtyeeseen viimeiseksi liittynyt jäsen joskin sekin tapahtui jo vuonna 2003. Tämän jälkeen yhtyeessä ei ole tapahtunut muutoksia ja se konsertoi edelleen aktiivisesti. Viimeisen kerran se esiintyi Suomessa vuoden 2019 heinäkuussa ja sitä ennen se on vieraillut meillä jo jopa 14 kertaa. Se on avustanut Suomessa erilaisia hyväntekeväisyysjärjestöjä erityisesti vähävaraisten perheiden kanssa työskenteleviä. Metallica on saanut vaikutteitaan varhaisesta hevimetallista ja trash metallista. Varhainen Metallica on nopeampi tempoista ja siinä on paljon useita minuutteja kestäviä instrumentaaleja. Kappaleiden aiheet pyörivät synkkien aiheiden kuten kuoleman, sodan ja huumeiden ympärillä. 90-luvun alusta uuden tuottajan myötä heidän musiikkinsa kuitenkin hieman muuttui ja näytti toimivan kun Black Album oli ensimmäisenä Bilboard-listalla.

Yhtyeen alkuvuodet
Yhtyeen alkuvuodet

Yhtye vähensi kappaleissaan negatiivisuutta ja tilalle tuli uusi musikaalisesti monipuolisempi Metallica. Nykyään on vaikea edes kuulla kappaleista sen alkuperäisiä hevi vaikutteita sillä ne kuulostavat enemmänkin blues rock vaikutteisilta. Myös sanoitukset muuttuivat enemmän henkilökohtaisemmiksi kertoen esimerkiksi vihasta ja menetyksestä. Black Album oli myös Metallican todellinen ponnahduslauta koko maailman tietoisuuteen. Levyltä löytyy klassikkohittejä kuten Enter Sandman ja Nothing else matters, joita soitetaan tänä päivänä ympäri maailmaa. Se aloitti massiivisen maailmankiertueen joka kesti kaksi vuotta ja se vieraili tuolloin myös Suomessa. Kiertueen jälkeen se palasi studioon työstämään seuraavaa albumiaan.

Metallica 2000-luvulla

Vuoteen 2000 mennessä Metallicalta oli ilmestynyt jo seitsemän studioalbumia, mutta jäsenten välillä kuohui. Heillä oli erimielisyyksiä yhtyeen sisäisestä työnjaosta ja tuntui että Ulrich ja Hetfiel johtivat kaikkea eivätkä antaneet tarpeeksi arvostusta yhtyeen muille jäsenille. Myös Hetfieldin päihdeongelmat pahenivat, yhtyeen viimeiset albumit eivät olleet oikein menestyneet  ja lopulta yhtyeen basisti Jason Newsted erosi vuonna 2001. Muutaman vuoden hiljaisemman elon jälkeen yhtye palasi pinnalle uudella albumillaan St. Anger vuonna 2003. Hetfield oli läpikäynyt tiukan päihdevieroitushoidon ja siksi jo paria vuotta aikaisemmin aloitetun albumin tekeminen oli viivästynyt niin paljon. Yhtyeessä aloitti uusi basisti Robert Trujilo ja se alkoi työstää sekä uutta albumia että kiertuetta. Vuonna 2006 julkaistiin myös suosittu DVD The Videos: 1989-2004 joka sisälsi kaikki yhtyeen musiikkivideot tuolta ajalta.

Metallica 2000-luvulla
Metallica 2000-luvulla

Vuonna 2012 Metallica kiersi maailmaa Black albuminsa kiertueella ja esiintyivät Suomessakin taas kerran. Samana vuonna he perustivat oman levy-yhtiön ja jättivät sopimukset Warner Bros:in kanssa taakseen. Heidän oma levy-yhtiönsä Blackened Recordings hoiti tästä lähtien kaikki Metallican albumit sekä uusintapainokset vanhoista albumeista. Vuonna 2013 Metallicasta tuli myös maailman ensimmäinen ja ainut kaikilla maailman mantereilla esiintynyt yhtye kun se esiintyi esiintyi Etelämantereella sijaitsevilla Shetlandsaarilla. Metallica jatkaa edelleen kiertueitaan ja ei ole ilmoittanut edes aikeista lopettaa. Se on ehdottomasti yksi historian kirjoihin pysyvästi kirjoitettu metalliyhtye.

Silja

Kommentointi on suljettu.