Johnny cash

Johnny cash

Kun kappale Hurt kajahtaa kaiuttimista, ei voi olla ajattelematta melankolisesti laulavaa, tummiin pukeutunutta vanhaa miestä, jonka äänessä kuuluu kaipuu aikaan jolloin asioita olisi ehkä ollut mahdollisuus muuttaa.

Johnny cash

Laululla on joka kerta sama murheelinen viesti ja se viesti on aina yhtä sykähdyttävä. Muutenkin Cashin musiikki on vaikuttavaa, joka laulun sanoituksella on oikea tarkoitus vaikuttaa kuulijaan. Ehkä se on se eletty elämä ja sen dramatiikka. Kolhuja kokeneen muusikon keino saada meidät kuuntelijat ymmärtämään mistä elämässä voi myös olla kyse.

Cash syntyi 1932 helmikuussa, Arkansasissa. Cashin lapsuutta koettelivat veljen kuolema 15 vuotiaana ja köyhyys, sekä 30-luvulla vaikuttanut suuri lamakausi. Nämä vaikeudet on kuultavissa Cashin tuotannossa. Cash koki aina sympatiaa köyhää työläisvästöä kohtaan. Cash oppi kitaran soiton äidiltään ja lapsuuden ystävältään ja kirjoitti ja sävelsi jo 12 vuotiaana. Varhaisia vaikuttajia Cashin musiikkiin oli gospel ja Irlantilainen kansanmusiikki. Radio oli tärkeä väline ja vaikuttaja Cashin lapsuudessa. Cash perusti ensimmäisen bändinsä 50-luvulla armeijassa ollessaan. Samoihin aikoihin Cash tapasi myös ensimmäisen vaimonsa Vivianin ja heidät vihittiin Cashin kotiutuessa 1954. Avioliittoa rasitti Johnnyn runsas alkoholin ja huumeiden käyttö, sekä lukuisat naisseikkailut. Kiertue elämä ei myöskään ollut ukkomiehelle sopiva ammatti. Heillä oli neljä tytärtä jotka päätyivät erossa äitinsä luokse. Johnny jakoi asunnon lyhyen aikaa 50-luvun loppupuolella Waylon Jenningsin kanssa, joka oli amfetamiiniriippuvainen ja Johnny myös käytti samoja myrkkyjä pysyäkseen hereillä kiertueilla. Alkoholista tuli myös jokapäiväinen tapa, ja surullista kyllä, Johnnyn ystävät eivät osanneet liittää hänen äkkipikaista käytöstään huumeriippuvaisuuden pahenemiseen. Huolimatta oman elämän kontrollin häviämisestä, Cash kirjoitti useita kuolemattomia lauluja.

Johnny ja June

Johnny Cash tapasi June Carterin kiertueella vuonna 1955. 13 vuotta ensitapaamisen jälkeen, Cash kosi Junea kiertueella, ja heidät vihittiin 1968. June Carter oli kuuluisan Carter Familyn tytär ja itsekin laulaja. He saivat ainoaksi yhteiseksi lapsekseen jääneen pojan 1970. Johnny ja June jatkoivat yhdessä kiertue- ja perhe-elämää 35 vuotta, aina Junen kuolemaan asti 2003. Koko liittonsa ajan June yritti pitää Johnnyn irti huumeista ja alkoholista, siinä kuitenkaan onnistumatta. June kuitenkin pysyi Johnnyn rinnalla tämän lukuisista vieroitushoidoista ja uudelleen repsahtamisista huolimatta. Vaikka Cashillä oli lainsuojattoman imago, hän ei koskaan ollut vankilassa. Hänet tosin pidätettiin pikkurikkeistä useaan otteeseen, joista joutui lähinnä yöksi putkaan. Cashin vakavin rikkomus oli kuitenkin hänen omaa persoonaansa kohtaan. Jatkuva riippuvaisuus ei koskaan jättänyt häntä rauhaan ja vaikka hän luopui amfetamiinin käytöstä vuonna 1970, vanha riippuvuus heräsi eloon 1977 ja paheni entisestään. Cash kirjautui Betty Ford klinikalle vieroitukseen ja pysyi sen jälkeen erossa huumeista vuoteen 1989, jolloin uudelleen aloitettu huumekierros vei hänet jälleen vieroitushoitoihin. Viimeisin kerta oli vuonna 1992. Cashin poika seurasi isäänsä samaan vieroituslaitokseen muutamia kuukausia tämän jälkeen.

Johnny ja June
Silja

Kommentointi on suljettu.