Aerosmithin kultaiset vuodet

Aerosmithin kultaiset vuodet

Yhdysvaltalainen hard rock-yhtye Aerosmith perustettiin vuonna 1970. Sitä ennen yhtyeen jäsenet olivat kukin tahollaan perustaneet omia bändejään, Steven Tyler The Strangeursin josta tuli myöhemmin Chain Reaction ja Joe Perry ja Tom Hamilton Jam Bandin.

Yhtyeen tuleva rumpali Joey Kramer tosin siinä vaiheessa vasta opiskeli, mutta keskeytti opintonsa ja liittyi Jam Bandiin. Kramer oli aina halunnut olla Steven Tylerin kanssa samassa yhtyeessä, ja suosittelikin tätä bändiin laulajaksi. Tyler itse lopulta ehdotti bändien yhdistämistä, ja antoi ehdoksi omalle liittymiselleen, että saa toimia yhtyeen laulajana ja keulakuvana. Tähän muut suostuivat, ja siitä lähtien Tyler on todellakin ollut bändin nokkamies, mistä asemasta hän on vuosien varrella joskus joutunut taistelemaan jopa lakiteitse.

Yhtyeen nimeä pohdittiin jonkin aikaa. Kramer ehdotti nimeä Aerosmith,koska oli kuullut sanan kuunnellessaan albumia nimeltä Aerial Ballet. Muut luulivat hänen viittaavan novelliin “Arrowsmith”, jonka jokainen oli kouluaikoina joutunut lukemaan. Kramerin ehdottamaan nimeen kuitenkin päädyttiin muutaman muun ehdotuksen hylkäämisen jälkeen. Pian myös Ray Tabano liittyi bändiin, ja ensimmäisen julkisen esiintymisensä Aerosmith suoritti erään koulun juhlasalissa vuonna 1970.

Vuodet 1971-1978

Vuonna 1971 Tabano korvattiin kitaristina Brad Whitfordilla, vuonna 1972 solmittiin promootiosopimus, ja managereiksi saatiin Steve Leber ja David Krebs. Aerosmith oli jo saavuttanut jonkin verran suosiota paikallisesti, mutta nyt oli vuorossa todellinen tulikoe; levy-yhtiö Columbia Recordsin johtaja Clive Davis kutsuttiin katsomaan yhtyeen keikkaa eräälle yökerholle New Yorkiin. Aerosmith onnistui vakuuttamaan Davisin, ja levytyssopimus allekirjoitettiin. Debyyttialbumi Aerosmith julkaistiin vuoden 1973 alussa. Albumi loi heti pohjan yhtyeen musiikkityylille: suoraviivaista rockia, jossa on vaikutteita bluesista, joka on ollut yhtyeen tavaramerkki siitä lähtien.

Get Your Wings

1974 kiertueen jälkeen julkaistu toinen studioalbumi Get Your Wings saavutti kultaa Yhdysvalloissa huhtikuussa 1976, ja tuotti muun muassa sellaiset fanien suosikkihitit kuin S.O.S. (Too Bad), Train Kept A.Rollin’ ja Seasons of Wither. Lopullinen läpimurto ja rockin tähtitaivaalle nousu tapahtui vuonna 1975, kun yhtyeen studioalbumi Toys in the Attic julkaistiin. Albumi sai valtaisan suosion sekä radiossa että listoilla, ja Aerosmith lunasti paikkansa sellaisten rockjättien kuin Led Zeppelin ja The Rolling Stonesin rinnalla. Tältä albumilta ovat peräisin sellaiset superhitit kuin Walk This Way ja Dream On.

Seuraavana vuorossa oli studioalbumi Rocks vuonna 1976, ja jos joku ei vielä tiennyt Aerosmithistä mitään, nyt tiesi. Tätä albumia on suitsutettu koko hard rock -genren parhaimmistoon kuuluvaksi, ja on ollut monen muun muusikon inspiraation lähde. Seuraavana vuonna julkaistu Draw the Line ei enää saanutkaan kaupallisesti yhtä suurta menestystä, ja jätti kriitikotkin hieman kylmemmäksi. Yhtyeen jäsenten päihdeongelmat ja kuluttava, nopeatahtinen elämä alkoivat ottaa veronsa, ja Steven Tyler ja Joe Perry saivatkin lisänimen The Toxic Twins liittyen heidän päihteidenkäyttöönsä, jota tapahtui sekä lavalla että sen ulkopuolella.

Vuodet 1979 eteenpäin

Lopulta alkoi välien rakoilu. Vuonna 1979 kitaristi Joe Perry lähti yhtyeestä, ja hänet korvattiin väliaikaisesti Richard Supalla ja lopulta Jimmy Crespolla. Vihdoin saatiin Night in the Ruts – albumi tehtyä. Se osoittautui kuitenkin flopiksi. Vuoteen 1981 mennessä Aerosmithin suosio oli jo laskemaan päin, eikä asiaa auttanut Steven Tylerin joutuminen vakavaan moottoripyöräonnettomuuteen, jonka takia useat suunnitellut konsertit jouduttiin perumaan. Uusi takaisku koettiin, kun Brad Whitford lähti yhtyeestä. Jotenkin 1980-luvulla kuitenkin saatiin tehtyä sekä live- että studioalbumeja, ja niiden vähäisestä suosiosta huolimatta yhtyeen konsertit olivat loppuunmyytyjä. Lopulta yhtyeen jäsenet saatiin myös vieroitushoitoon ja kuiville päihteistä, ja loppu onkin historiaa. Menneinä vuosina Aerosmith on tehnyt paljon jättikiertueita muun muassa sellaisten yhtyeiden kuin Guns N’ Roses ja Kiss kanssa. Yksi yhtyeen kauneimmista ja parhaimmista hiteistä oli Armageddon-elokuvaan tehty rakkauslaulu I Don’t Wanna Miss a Thing, joka varmasti tullaan muistamaan vielä vuosikymmenien ajan.

Silja

Kommentointi on suljettu.